dinsdag 24 maart 2015

Lasagne Bolognese

Ik ben dol op pasta met rode saus, oftewel bolognesesaus. Bolognesesaus (ragù bolognese) is een traditionele Italiaanse pastasaus, afkomstig uit Bologna.
Bologna staat bekend om zijn zeer voedzame keuken en de saus is dan ook, in tegenstelling tot de meeste andere pastasauzen, behoorlijk gevuld.
In Italië wordt deze saus meestal gegeten bij tagliatelle. 
Dit is mijn versie, een mix van verschillende recepten die ik de afgelopen jaren heb geprobeerd.



Lasagne

500 g rundergehakt
150 g spekjes
1 grote ui
1 winterpeen
3 stengels bleekselderij
3 knoflooktenen
klein blikje tomatenpuree
2 blikken gepelde tomaten
1 pakje Passata 
Oregano
2 handen vol verse basilicum
Vers gemalen zwarte peper
Zeezout

Lasagne bladen
2/3 Tomaten in dunne plakjes
Geraspte kaas
Parmezaanse kaas

Bereiding

1. Verhit een scheut olijfolie en een braadpan
2. Snipper de ui en bak samen met de spekjes  in de pan op laag vuur, ca. 5 minuten.
3. Hak intussen de knoflook fijn, rasp de wortel en snij de bleekselderij in piepkleine stukjes.
4. Doe de knoflook en wortel bij de ui en bak ze op iets hoger vuur mee.
5. Doe het gehakt erbij en bak al omscheppend het gehakt rul.
6. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee.
7. Voeg de tomaten toe en duw ze kapot met een spatel en voeg daarna de passata toe.
8. Voeg de oregano toe aan de saus en breng op smaak met peper en zout.
9. Laat de saus minimaal een uur op laag vuur pruttelen en  voeg op het laatst nog de basilicum toe.

10. Verwarm de oven ondertussen voor op 200 graden.
11. Bestrijk een ovenschaal met wat olijfolie en begin met een dun laagje saus.
12. Leg de lasagne bladen er boven op, dan een laagje saus, met de plakjes tomaat en wat geraspte kaas. 
13. Herhaal dit totdat de ovenschaal bijna vol is.
14. Je sluit af met de saus, met daarop nog wat plakjes tomaat, geraspte kaas en de Parmezaanse kaas. Strooi er nog wat basilicum overheen.
15. Zet de lasagne in het midden van de oven voor ongeveer 30 minuten.

Lekker met Rucola 

Tip : Je kan de oregano en de basilicum ook vervangen door verse tijm en rozemarijn. De kruiden dan toevoegen bij stap 8.







1 opmerking: